Mobile menu logo


Slika

20. - 26. svibnja 2024.,
Circolo, Pula

Svaki dan
08.00 - 20.00 h

Mitološka bića Istre – tema 17. Monte Librića

Mitološka bića Istre – tema 17. Monte Librića


Mitološka bića Istre i njihov život u istarskim kaštelima oživjet će u punom sjaju kroz bajkovitu temu i brojne programe 17. Monte Librića – Festivala dječje knjige od 20. do 26. svibnja 2024. u pulskom Circolu – prostoru Zajednice Talijana Pula. Čarolija Monte Librića tako u svom ovogodišnjem izdanju – najmlađoj, dječjoj publici u čast - ulazi u samo srce Istre, njenu narodnu predaju, legende i mitove o mitološkim stvorenjima: vilama, štrigama i štrigunima, divovima, vukodlacima, krsnicima, orku, mori, macmolićima, švaržićima, duhovini…. Priče o ovim čudnovatim bićima iz narodne predaje čvrsto su utkane u nematerijalnu baštinu Istre. Ovog će pak proljeća izviriti kroz zidine i prozore istarskih kaštela, doseliti u krošnje stoljetnih stabala na terasi Circola, ustoličiti se na čarobnoj glavnoj pozornici 17. Monte Librića i živjeti u svim njegovim programima. Mitološka bića Istre stanovat će u Librić-pričama, pričaonicama, kreativnim radionicama, književnim promocijama, gostovati na koncertima, filmskim projekcijama, performansima, slušaonicama, ali i penjaonicama. U Circolo se, naime, među mnoštvo knjiga, vraća velika penjačka stijena, a središnje mjesto brojnih kreativnih i maštovitih programskih događanja bit će pozornica koju je oblikovao osebujni umjetnik Zdenko Bašić. Inspiraciju za ovaj Librić crpili smo iz njegove prekrasne ilustrirane knjige ''Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina'', čija će atmosfera na Librić donijeti duh vremena u kojima su mitovi stvarani. Ovogodišnja tema Librića - Mitološka bića Istre – čestitka je i obljetničkom 30. Sajmu knjige u Istri - u čijem je okrilju „rođen“ Librić - a koji je ove godine slavi mikrokozmos Istre.

Iz bogate baštinske riznice Istre Librić će ugostiti Vješticu Mare iz Savičente, koja je liječila čak i kaštelana Grimanija. Kako su gradile Divić-grad, kojeg danas znamo kao pulsku Arenu, i kako su nastali Brijuni djeci će objasniti planinske vile s Učke. Iz Motovuna nam stiže najslavniji istarski div Veli Jože, čiji potomci, kažu, i danas žive u istarskim šumama. Gorostasni div Dragonja na Libriću će ispričati priču o tome kako je spasio Pazin i otkriti tajnu kako se iz pazinske jame podno kaštela može stići sve do središta zemlje. Neće ga biti lako naći, ali prepoznat ćete ga po crvenoj kapici na glavi (koju mu nikako nemojte dirati, jer dobra je srca ali ne voli kada ga izazivaju) – po Libriću će se skrivati macmolić: maleno, na oko simpatično stvorenje, koje „skriva svoje dlakave ruke i mačje kandže“. Macmolić će predstaviti Kršan, kaštel čija starost do danas nije ustanovljena, ali se zna da je tu pronađen Istarski razvod.

Arhitektura, povijest, geografija ali morfologija istarskog prostora, njene gradine, kašteli, rijeke, kanjoni, jame, škulje, bajkovita mitološka bića, legende i narodna predaja bit će inspiracija za nove priče i maštanja. A, sve to događat će se u okružju mnoštva knjiga namijenjenih najmlađima. Jer oko osebujne arhitekture Istre i njene mitologije oblikovat će se Librić-programi poticaja za čitanje.

Kroz različite radionice djeca će moći kreirati svoja vlastita mitološka bića za koje će ideje dobivati kroz slušanje priča, filmske projekcije i ostale popratne sadržaje: kazališne predstave, magične performanse uličnih izvođača, te druge programe. Djeca, kojoj je festival posvećen, na 17. Libriću moći će se upoznati s recentnom i tematski raznolikom književnom produkcijom, posebice onih autora kojima je blizak fantasy žanr. I ove godine ustrajat ćemo na dvojezičnosti: upravo u suradnji sa Zajednicom Talijana Pula u sklopu programa „Più che una storia“ i na 17. Libriću pričat ćemo i čitati priče na talijanskom jeziku, a u goste nam dolaze i talijanski autori i autorice.

Bez obzira na brojne novosti kojima svake godine obogaćujemo naš program Monte Librića, cilj je uvijek isti: pomoći djeci da postanu prvo mali, pa onda i veliki čitatelji i čitateljice.
Naoružajmo se znatiželjom i uđimo u zemlju mitova i fantazija!

Dobrodošli na 17. Monte Librić!

Podijelite članak