Mobile menu logo

Immagine
Immagine
Immagine
Immagine
Immagine
Immagine

Uz čarobne riječi otvoren 16. Festival dječje knjige Monte Librić

Uz čarobne riječi otvoren 16. Festival dječje knjige Monte Librić

Šesnaesti Festival dječje knjige Monte Librić svečano je otvoren na ceremoniji u režiji Marija Kovača, održanoj u ponedjeljak, 22. svibnja, s početkom u 11 sati. 


Posjetitelje i posjetiteljice Monte Librića u ovogodišnje su izdanje, koristeći se trikovima, čarolijom i čarobnim riječima, uvele Librić čarobnice, Čarobnjak Ivica i Baka Librić, a nazočnima u prostoru pulske Zajednice Talijana „Circolo“ – u kojeg se Monte Librić vraća nakon dvije godine rada u izvanrednim uvjetima – obratili su se župan Istarske županije Boris Miletić, predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich, izaslanica ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek – Maja Zrnčić, te direktorica Monte Librića Slavica Ćurković i gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić. 


Istarski župan Boris Miletić je ovom prigodom pozvao djecu na zajedničku čaroliju: „Zatvorimo oči, sjetimo se priče i čarolija koje nas u mislima odnose na neko novo mjesto“. Dodao je „kako su naša djeca zapravo najveća čarolija na svijetu“, te naglasio koliko ga raduje to što su na Libriću „djeca i uzvanici sretni“. 


Tamara Brussich, predsjednica Zajednice Talijana Pula koja je partner Festivala dječje knjige Monte Librić je, sukladno temi, izgovorila čarobne, ali i, naravno, riječi na talijasnkom jeziku - „Ciribu – Ciriba, Monte Librić è di nuovo qua!“ – te najavila „mnogo knjiga, radionica i magije“. 


Maja Zrnčić, izaslanica ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek je priznala da je dugo razmišljala o tome kojom bi temom ovogodišnji Monte Librić mogao nadmašiti atraktivnost prošlogodišnjeg, pa nakon pozitivnog iznenađenja dodala: „No, evo nas u Circolu, sa svim mogućim čarolijama koje donose knjige. Nadam se da će Monte Librić uspjeti začarati djecu čitanjem, a Ministarstvo kulture i medija upravo kroz program poticanja čitanja to njeguje i potiče“.


Direktorica Monte Librića, Slavica Ćurković, nije skrivala euforiju zbog povratka „u Circolo nakon dvije godine u parku u kojem se nisu mogli ostvariti svi programi“. Rekla je i kako je „ljepota književnosti i u tome što ne postoji magija jača od njenih čini“, naglasivši kako se „nada se da će svi dobiti čaroliju za čitanje i nikad je neće izgubiti“. Ćurković se ovom prigodom zahvalila svojim prijateljima, prijateljicama, kolegama i kolegicama sa kojima je stvarala ovogodišnji Librić: Nicol Rodić, Lari Osman Grganja i Ani Bačić, ali i članovima Visualia ekipe, te Matku Plovaniću, Magdaleni Vodopiji, Pula Film Festivalu, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Zajednici tehničke kulture i Sveučilište „Jurja Dobrile“ u Puli.


Festival o kojem je gotovo sve, a u samo tri riječi rekao specijalni gost, britanski pisac i ilustrator David Litchfield - „Librić is magic!“ - službeno je otvorio gradonačelnik Grada Filip Zoričić koji je djeci poželio „da čitaju, da su sretni, da im je život čarolija, da čitaju knjige i ne gledaju u mobitele“. Priznao je kako „nema čarobni štapić“, ali i da je sretan jer može konačno izgovoriti: „Monte Librić je otvoren!“


Festival dječje knjige Monte Librić traje do 28. svibnja i na njemu će, uz brojne tradicionalne i nove programske formate, po prvi puta biti održan i „Mali sajam ilustracija“ na kojem će publika moći vidjeti, ali i kupiti potpisane radove hrvatskih ilustratora.


Također, premijerno će programe Monte Librića voditi Librić čarobnice, dok će posjetitelji i posjetiteljice biti u prilici probati specijalni napitak „Libromix“ koji će – sukladno temi Festivala, a to je ove godine „Čarolija“ – pojačati čarobne moći književnosti.
 

Condividi l'articolo