Mobile menu logo


Slika

20. - 26. svibnja 2024.,
Circolo, Pula

Svaki dan
08.00 - 20.00 h

Zdenko Bašić – autor vizualnog koncepta 17. Monte Librića

Zdenko Bašić – autor vizualnog koncepta  17. Monte Librića

Pomišljajući čaroliju koja je nama posebno važna i zbog koje naš Festival dječje knjige postoji, a to je čarolija književnosti koja proizlazi iz knjiga i čitanja, ove je godine u našem središtu Istra i njena bogata nematerijalna baština - priče i mitovi o fantastičnim bićima iz narodne predaje. Inspiracija za našu ovogodišnju temu „Mitološka bića Istre“ bila je knjiga osebujnog umjetnika Zdenka Bašića „Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina“. Upravo iz  njegove čarobne knjige proizašao je koncept ovogodišnjeg Librića. Festivalsku scenografiju i veličanstveni tron koji će krasiti glavnu pozornicu u Circolu, a koja nas vodi u vrijeme u kojima su mitovi nastajali, oblikovao je upravo Zdenko Bašić, koji je autor vizualnog koncepta ovogodišnjeg Librića. Njegove fantastične ilustracije krase i plakat 17. Librića, rad dizajnera Matka Plovanića.

Zdenko Bašić je knjigu „Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina“ objavio 2023. godine u nakladi Istarske županije, odnosno njenog  Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost. Slikovnicu prati i istoimena izložba Zdenka Bašića, koju je publika mogla vidjeti u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a upravo se može razgledati u Rotondi pazinskog Kaštela.

Zdenko Bašić rođen je 27. siječnja 1980. godine u Zagrebu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije. Svestrani je multimedijalni umjetnik, ilustrator, animator, pisac te umjetnički direktor festivala zaboravljenih priča i narodnih predaja „Perunfest.

Dosad je ilustrirao nekoliko autorskih knjiga za koje je dobio brojna  priznanja – čak triput nagradu ˝Grigor Vitez˝ i nagradu „Kiklop“, a slikovnica „Zlatarevo zlato“, koju je 2018. ilustrirao u suradnji s izdavačem „Spiritos“ te je godine postala najtraženija. Bogat je i popis nagrada koje je osvojio na području animiranog filma i režije - za svoj debitantski film „Guliver“ Bašić je nagrađen posebnom diplomom stručnog žirija na Animateci u Ljubljani, dobitnik je Grand prixa na Danima hrvatskog filma 2009. godine, osvojio je nagradu “Oktavijan” za najbolji animirani film na DHF-u te nagradu za najbolji kratki film na
„Libertasu“, međunarodnom filmskom festival u Dubrovniku. Za animirano-igrani film „Vesla“ 2012. dobio je Zlatnu medalju UNICA-e.

Zdenko Bašić je svoje ilustracije izlagao je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i svijetu, među kojima je i Biennale ilustracije u Bratislavi i Zagrebu, First Imam Ali International Painting Symposium, održan u Teheranu 2007., te selekcija BIB u Japanu. Godine 2017. otvorio je veliku izložbu “Vjetrove sjene” u Galeriji „Klovićevi dvori“, kao rezultat osvojenog Grand prixa na 6. hrvatskom biennalu ilustracije. Od godine 2017. u suradnji s Muzejem Turopolj, kao umjetnički direktor i utemeljitelj, oblikuje prvi “Perunfest” –festival zaboravljenih narodnih priča i predaja.

Podijelite članak