Mobile menu logo


Slika

20. - 26. svibnja 2024.,
Circolo, Pula

Svaki dan
08.00 - 20.00 h

Čiribi, Circolo i čiribu – ponovo smo tu!

Festival dječje književnosti „Monte Librić“, čija smo posljednja dva izdanja održali pod otvorenim nebom u Parku Petra Krešimira IV, ove se godine vraća kući. Zamahnut ćemo čarobnim štapićem i, uz jedan čiribi čiribu, ponovo se smjestiti u Zajednicu Talijana Pula, poznatiju kao „Circolo“ - mjestu gdje je „Librić“, zajedno sa svojom mladom publikom, sazrio i razvio se, postao ono kakvim ga danas znamo: jedini festival te vrste u Hrvatskoj, prepoznatljiv i po tome što, uz pregršt knjiga, najmlađima nudi i bogat program u raznim formama. 

Da se razumijemo, sasvim smo zadovoljnim našim dvogodišnjim izletom u park: u nesigurno doba takozvanog novog normalnog, u hladu stoljetnih stabala smo u dva navrata uspješno održali „Librić“ te, unatoč limitiranom prostoru, uspjeli mu priključiti svako znatiželjno dijete. No, šarolikost programa iziskuje i adekvatan prostor za uspješno ostvarenje svih logističkih i produkcijskih potreba, te standarda na koje smo navikli našu, po godinama mladu, ali itekako zahtjevnu publiku. 
„Monte Librić“ se i dalje, poput svojih mladih posjetitelja i posjetiteljica, razvija i raste, ali i poprima širu međunarodnu notu, čemu svjedoči i popis uvaženih spisateljskih i ilustratorskih imena koja će ove godine gostovati u Puli. Povratkom u „Circolo“, želimo „Libriću“ vratiti onaj puni, prepoznatljivi sjaj. A ono u čemu ćemo ustrajati i što nećemo mijenjati je bilingvizam: upravo u suradnji sa Zajednicom Talijana Pula i ove ćemo godine u sklopu programa „Più che una storia“, pričati i čitati priče na talijanskom jeziku, a neće izostati ni talijanski autori i autorice. 

Vraćanje u „Circolo“ posebno je važno zbog ovogodišnje teme „Monte Librića“ - čarolije. Djeci to, zapravo, ne treba objašnjavati, ali starije treba podsjetiti: bilo da se radi o čarobnjacima, brbljavim životinjama ili čudnovatim svjetovima, ključni sastojak omiljene priče za laku noć, bajke ili animiranog filma uvijek je bila čarolija koju su nosili sa sobom i koja je u mašti rasla. Magičnih trenutaka na ovogodišnjem „Libriću“, pouzdano tvrdimo, neće nedostajati. Naš je prvi zadatak djecu začarati knjigama i čitanjem, da bi kasnije, nakon predstavljanja novih naslova i otkrivanja literarnih čarolija, pokazali što je zajedničko spektakularnim znanstvenim izvedbama i magičnim iluzijama.

Kroz radionički program, za kojeg više nemamo prostornih ograničenja, djeca će dobiti priliku stvoriti svoju vlastitu čaroliju, nalazeći ideje kroz igru, slušanje priča, gledanje filmova, kazališnih i cirkuskih predstava, magičnih performansa uličnih izvođača, te u atraktivnim nastupima profesionalnih mađioničara koji će publici „Librića“, uvjereni smo, zagolicati maštu naizgled nemogućim trikovima i iluzijama. 

Jednom kad mališane očaramo pomno biranim knjigama, koje smo odabrali najprije zbog životne magije kojoj nas uče, neće im biti spasa: tako začarani, bit će pretvoreni u nešto što ni najmoćniji čarobni štapić ili napitak neće moći vratiti u prvobitno stanje. Čarolija „Monte Librića“ zauvijek će ih pretvoriti u odvažne i neumoljive – čitatelje i čitateljice.

Podijelite članak